Bekalan.........

" Selidikilah masa lalu dan masa sekarang anda, kerana hidup ini terdiri dari berbagai pengalaman yang berkesinambungan, seseorang harus keluar darinya dengan membawa kemenangan seperti MUTIARA gah bersinar BAHAGIA tatkala keluar dari cengkerangnya "

Monday, August 9, 2010

Dirikan Khemah & Berenang..

31.07.2010. Bermulanya kelas Outdoor kami minggu ini, didedahkan dengan ilmu mendirikan khemah. Semua ikatan yang telah dipelajari minggu dulu dipraktikkan minggu ini. Dari khemah pusat kami belajar hinggalah kepada mendirikan khemah kecil. Ketika ini sikap kerjasama serta satu hati setiap daripada kami perlu ditunjukkan bagi melicinkan kerja-kerja mendirikan khemah tersebut. Alhamdulillah dalam masa 45 minit khemah pusat telah dapat didirikan.... syabas.. juga ucapan ribuan terima kasih kepada En Hisyam di atas tunjuk ajar yang diberikan.
Seronok bila buat sesuatu dengan semangat kerjasama serta sikap saling tolong-menolong ditunjukkan antara satu sama lain dalam group kami...
Setelah kelas mendirikan khemah kami berpindah ke Kolam Renang UiTM, tiba masanya kami didedahkan dengan aktiviti berenang atau "Water Confident". Ramai antara kami yang tidak tahu berenang termasuklah saya sendiri.Hampir 3 jam kami direndam dalam kolam renang tersebut. Pelbagai teknik renang telah diajar kepada kami oleh En. Hisyam dibantu oleh beberapa Student Digree (terima kasih adik-adik semua)
Semasa latihan saya sendiri tidak percaya yang saya boleh berenang... rasanya sepanjang dalam kolam renang tu berapa gelen air dah saya telan tanpa rela... lemas lah tu..Mula cecah dalam air cuak juga rasanya... dah sememangnya saya tahu dengan kebolehan renang sendiri (tak de maknanya). Bila En Hisyam suruh kami terjun dalam kolam renang tu.... ya allah mati lah aku... cuba buat tapi tak ada keberanian dalam diri...akhirnya berakhir juga latihan 'Water Confident'... syukur....
Kemudian, selain teknik berenang kami juga didedahkan dengan cara-cara menyelamat orang lemas. Saya telah dapat menyelamatkan orang yang lemas (student digree) dalam masa 18 minit..kira ok lah tu kot..
Dan.......selesailah kelas kami pada minggu ini... kita jumpa minggu depan..

No comments: